نورومارکتینگ و شرطی سازی
Neuromarketing and conditioning
شاید تا به حال به دقت درباره این حقیقیت که حتی برداشتن یک لیوان چای نشانگر مجموعهای از تصمیمات پیچیده در مغز است، فکر نکرده باشید، اما واقعیت آن است که در چنین مواقعی ما باید تصمیم بگیریم که دست خود را به کدام جهت حرکت دهیم، لیوان را گرفته و به سمت دهانمان بلند کنیم و تمام این حرکات باید بدون ریختن محتویات لیوان انجام شود. البته این تصمیمگیریها مثل بسیاری دیگر از تصمیمات ما، در سطح ناخودآگاهمان رخ میدهند.
متأسفانه با وجود استفادههای درست و بجا از این پدیده روانشناسی، سوءاستفادههایی نیز از پدیده شرطیسازی صورت میگیرد که پیامهای پنهان و کاربردهای نظامی، دو مورد از کاربردهای فراوانی است که دنیای کنونی بهشدت از آن بهرهبرداری میکند. مخفی کردن پیام یا مطلب خاصی در تصاویر، کاری است که از سالیان دور از سوی هنرمندان نقاش و یا طراحان لوگوها انجام شده، مانند تابلوهای شام آخر و مونالیزا اثر لئوناردو داوینچی که گفته میشود اسرار بسیاری را در خود دارد از جمله آنکه این پرتره نمایی دیگر از چهره خود داوینچی است.
امروزه نیز از چنین تکنیکهایی در تبلیغات و القای برخی پیامها استفاده میشود و بهطور کلی تبلیغات از نظر شیوه اجرایی و القایی به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشود. در تبلیغات مستقیم، پیام بهصورت شفاف و صریح هر چند با رنگ و لعاب، به مخاطب منتقل میشود؛ مانند تمامی تبلیغات آشکاری که هر روز در تلویزیون، بیلبورد، روزنامه، و... میبینیم. اما برای تبلیغات غیرمستقیم یا پنهان (ناآشکار، سایهای) این تعریف آمده است: این تبلیغات نمود و ظهور علنی و صریح نداشته و با این شیوه اهداف تبلیغی پیامها غیرمستقیم، پنهان و غیرمحسوس منتشر و صادر میشود.
دیدگاه خود را بیان کنید