هوش مصنوعی(احضار شيطان يا كمك به زندگي انسان)؟
Artificial Intelligence (summoning Satan or helping human life)؟
گنگ، مبهم و غيرقابل پيشبيني؛ اينها صفتهايي است كه اينروزها درباره آينده جهان و تكنولوژي هوش مصنوعي و در بحث موافقان و مخالفان اين تكنولوژي ميشنويم. اما دقيقا در همين بحثها هم اگر دقيق باشيم، متوجه ميشويم كه نه دسته موافقان و نه دسته مخالفان، نميدانند كه درباره چه آيندهاي صحبت ميكنند و اين آينده را چطور ميتوانند با تصوري كه حالا در ذهن دارند براي مخاطب حرفهاي خود ترسيم كنند؛ درست مانند فيلمها و سريالهاي هاليوودي، وقتي درباره جهان آينده يا جهانهاي فرضي و تخيلي صحبت ميشود.
اما بدترين تصوير آنجاست كه خطر هوش مصنوعي به خطرناكي يك انسان زنده با ذهني پيچيده و توانايي غيرقابل كنترل تبديل ميشود.
مخالفان ميگويند اگر قرار باشد كه هوش مصنوعي آنطور پيشرفت كند كه به موجودي شبيه انسان برسد، بايد آنقدر قوانين و آييننامههاي سفت و سخت وجود داشته باشد تا جهان انسانها به مشكل نرسد و هوش مصنوعي نتيجهاش ساخت دشمني نزديك به خود و ابزار دست انسانهاي حريص و قدرتطلب و... جهان نشود. اما موافقان ميگويند چنين فرضيه و نظري دقيقا شبيه همان حرفهايي است كه درباره اختراعات و اكتشافات ديگر به زبان آمده، درباره بمب، راديواكتيو و خلاصه هرآنچه همزمان با وجود كارراه بينداز و كمككننده به بشر، ميتواند استفادههاي ناخوشايند و ضدبشري هم داشته باشد.
با همه اينها درباره هوش مصنوعي فقط و فقط يك واقعيت قطعي وجود دارد؛ بحث درباره آن ادامه دارد و موافقان و مخالفان مقابل يكديگر صف كشيدهاند. درست مانند بحث مارك زاكربرگ و الون ماسك. دو ميلياردر بزرگ كه در دو جبهه مقابل يكديگر ايستادهاند.
ماسك، موسس تسلا و اسپيس ايكس است و مخترع و برنامهنويسي باهوش كه مدتي قبل هشدارهايش درباره هوشمصنوعي را آغاز كرد و در جلسه پرسش و پاسخي در كنفرانس تابستانه انجمن ملي فرمانداران امريكا هشدار داد كه تنظيم مقررات و قوانين جديد براي هوشهاي مصنوعي لازم است، چون آنها تهديدي جدي براي بشريت هستند و ما نبايد «شيطان را احضار كنيم.»
اما كمي بعد از اين صحبتها، زاكربرگ، موسس فيسبوك به آن واكنش نشان داد و در ويديويي از ماسك پرسيد كه چرا آنقدر بدبين است؟ زاكربرگ در ادامه صحبتهايش از كمكهايي كه هوشمصنوعي در آينده نزديك به زندگي انسانها ميكند، گفت و اينكه مخالفت با هوش مصنوعي به معناي مخالفت با نجات زندگي انسانها است. در ادامه اين مشاجره ماسك هم عقبنشيني نكرد و در توييتر به زاكربرگ جواب داد كه درك او از هوش مصنوعي محدود است و به همين دليل نميتواند عواقب چنين اتفاقي را پيشبيني كند.
مشاجره اين دو چهره مهم فعلا به همين جا ختم شده است، اما همچنان آنچه باقي مانده و ميشود بازهم دربارهاش فكر كرد، سوال پرسيد، كارشناسي كرد و در نهايت بازهم مانند تمام دستاوردهاي ديگر بشري به جواب قاطع و محكمي نرسيد، آينده هوشمصنوعي و مخاطراتش براي انسانها است. بحثي كه انگار تا زمان رسيدن به روزهاي آينده و ديدن نتيجه قطعي اينكه زاكربرگ درست ميگويد يا ماسك، بايد صبر كرد.
دیدگاه خود را بیان کنید