مصرف انرژی اینترنت
Internet power consumption
اکنون کارها خيلي سادهتر شده است. خيلي راحت ميتوانيد کامپيوتر، گوشي هوشمند، تبلت يا حتي کنسول بازي خود را روشن کنيد تا چندين پيام را فقط در مدت چند دقيقه بفرستيد و پيامها هم بلافاصله به دست گيرنده برسند. تصور کنيد چقدر کار انجام شده و تکنولوژي تا چه اندازه کارها را آسان کرده است؛ اما آيا در اين بين واقعا انرژي کمي مصرف ميشود؟
اگر از جنبه مصرف انرژي به قضيه نگاه کنيم، اينترنت يک سيستم تشنه انرژي است! اين سيستم در واقع شبکه عظيمي است که خودش شامل شبکههاي بسيار بزرگي از کامپيوترهاي مرتبط با هم ميشود و اين کامپيوترها در مجموع انرژي الکتريکي خيلي زيادي مصرف ميکنند! براي اين که درباره مصرف انرژي اينترنت بيشتر بدانيد در ادامه مطلب با ما باشيد:
براي برآورد ميزان مصرف انرژي کل اينترنت، بايد مصرف انرژي يکايک اجزاي متصل به آن را در نظر بگيريم. شبکه اينترنت از ميلياردها قطعه ساخته شده است؛ ابتدا ديتاسنترها را بررسي ميکنيم:
همسترها و فيلها!
ديتاسنترها (مراکز دادهها) مجموعهاي از کامپيوترها هستند که تمام سيستم به آنها منتهي ميشود. لزومي ندارد که يک ديتاسنتر به شبکه اينترنت متصل باشد، بلکه ميتواند بخشي از سيستم شبکه داخلي يک سازمان يا شرکت را تشکيل دهد. اينترنت به تعداد بسيار زيادي ديتاسنتر وابسته است که شامل صدها هزار کامپيوتر ميشود. يک ديتاسنتر ميتواند شامل هر کدام از کامپيوترهاي ديتابيس، سرورهاي وب، سوپر کامپيوترها، يا ترکيبي از همه آنها باشد. چند سال پيش، صاحبان مشاغل عمده، معمولا از ديتاسنترهاي شخصي خود نگهداري ميکردند و در بعضي از اين سازمانها اناقهاي قفسه بندي شدهاي وجود داشت که با هزاران کامپيوتر پر شده بود؛ در حالي که در سازمانهاي ديگر فقط يک قفسه کوچک از تجهيزات شبکه به چشم ميخورد.
امروزه بسياري از کمپانيها و صاحبان مشاغل براي رفع نيازهاي خود، به شبکه اطلاعات ابري (Cloud) وابسته هستند؛ يعني اين که سازمان ديگري را براي نگهداري و پردازش اطلاعات مورد نياز خود به کار گرفته و به لطف اينترنت به راحتي به اطلاعات خود دسترسي دارند! ديتاسنترهاي شبکه ابري واقعا غول آسا هستند؛ هزاران هزار کامپيوتر در ساختمانهاي بزرگ!
کمپانيهاي ارايه دهنده خدمات سرويسهاي ابري اطلاعات کاربران را در کامپيوترهاي متعددي ذخيره ميکنند؛ اين کار در واقع به منظور محکم کاري انجام ميشود تا اگر به هر دليلي براي يکي از دستگاهها اتفاقي افتاد، بابت از دست رفتن اطلاعات کاربران نگراني وجود نداشته باشد اما جنبه منفي اين کار، نياز به کامپيوترهاي بيشتر و در نتيجه مصرف انرژي بيشتر است. همچنين کامپيوترها گرماي زيادي توليد ميکنند که اصلا خوب نيست و اگر اين گرما از حدي بالاتر رود باعث آسيب رساندن به قطعات الکترونيکي ميشود، بنابراين ديتاسنترها بايد به سيستم خنک کننده مجهز باشند و براي اين سيستم، معمولا از ايرکانديشنرهاي رايج استفاده ميکنند. براي برآورد نهايي مصرف انرژي اينترنت، بايد سهم ايرکانديشنرها را هم در نظر بگيريم، چون بدون آنها اينترنت وجود نخواهد داشت. تعداد ديتاسنترها در آمريکا کاهش يافته است؛ دليل اصلي اين موضوع اين است که کمپانيها به استفاده از فضاي ابري روي آورده و ديتاسنترهاي شخصي خودشان را خاموش کردهاند؛ با اين وجود، هرچند که تعداد ديتاسنترها رو به کاهش است، آنهايي که باقي ماندهاند در حال گسترش و بزرگ شدن هستند. اين کار مثل عوض کردن همستر با فيل است که در نهايت، با اين که حيوانات کمتري داريم، به فضاي بزرگتر و غذاي بيشتري نيازمنديم!
به دست آوردن تعداد دقيق ديتاسنترها امکان پذير نيست؛ در بسياري از کمپانيها اطلاعات مربوط به ديتاسنترها محرمانه است، چون يک امتياز رقابتي محسوب ميشود. همچنين بدون اين که از جزئيات يک ديتاسنتر آگاه باشيم نميتوانيم مصرف انرژي آن را محاسبه کنيم؛ با اين حال اين موضوع باعث نميشود که دست از تلاش براي محاسبه ميزان مصرف اين دستگاهها بکشيم. تعدادي از روشهاي محاسبه مصرف انرژي اينترنت را بررسي ميکنيم:
Barath Raghavanو Justin Ma از(The International Computer Science Institute (ICSI و دانشگاه برکلي کاليفرنيا، مقدار انرژي الکتريکي مصرفي اينترنت را برآورد کردند. آنها انرژي لازم براي ايجاد شبکه واجزاي آن از قبيل کامپيوترها، اتصالات شبکه، دکلهاي تلفن و ساير سختافزارها را بررسي کردند و آن را انرژي تجسمي يا به اختصار Emergy ناميدند.
آيا بايد اينترنت را خاموش کنيم؟
در نيويورک تايمز مقالهاي به قلم Jamez Glanz منتشر شد، با اين عنوان که ديتاسنترها تا چه اندازه ميتوانند بيفايده باشند و انرژي زيادي مصرف کنند. گفتيم که به منظور اطمينان و امنيت کافي، ديتاسنترها اطلاعات کاربران را در دستگاههاي متعددي ذخيره ميکنند و همه اين دستگاهها بايد روشن و هميشه در دسترس باشند، همچنين براي اين که اين دستگاهها به خوبي کار کنند، به سيستمهاي خنک کننده نياز دارند که مصرف انرژي را دوچندان ميکند. با توجه به گزارش Glanz، ديتاسنترها سالانه ?? گيگاوات انرژي الکتريکي مصرف ميکنند. همچنين او ميگويد که اين دستگاهها درصدی از اين انرژي را هدر ميدهند. با اين حجم از اتلاف انرژي، اينترنت بيشتر از آن که مفيد باشد ضرر ندارد؟
بر اساس گزارش Raghavan و Ma، مصرف انرژي اينترنت در مقايسه با صنعت حمل و نقل که چند درصد از انرژي حاصل از توليد نفت را مصرف ميکند، قابل توجه نيست و از آنجا که اينترنت در مقايسه با صنعت حمل و نقل مصرف انرژي و اثرات نامطلوب زيستمحيطي کمتري به همراه دارد، بهتر است کارهاي بيشتري را به اينترنت بسپاريم؛ مثلا به جاي مسافرت کاري و شرکت در جلسه، تلهکنفرانس برگزار شود.
محاسبه مقدار دقيق انرژي مصرفي اينترنت موضوع بسيار پيچيدهاي است؛ اما در نبود اينترنت ما بايد از روشهاي ديگري براي برقراري ارتباط و دسترسي به اطلاعات استفاده کنيم و اين روشها ممکن است مصرف انرژي و آلايندگي بيشتري به همراه داشته باشند و در اين صورت، از ديدگاه انرژي، تمرکز بيشتر ما بر روي استفاده از اينترنت منطقيتر خواهد بود!
تمامی حقوق برای شرکت فناوری اطلاعات گیلاس خندان محفوظ است
شرکت فناوری اطلاعات گیلاس خندان از سال 1399 فعالیت خود را آغاز کرده است و در زمینه های طراحی وب سایت و بهینه سازی وب سایت از مطرح ترین برند های ایران است .
×
دیدگاه خود را بیان کنید